Tegnefilmens historie i Danmark
Her kan du læse lidt om tegnefilmens historie i Danmark.
Starten

Tegnefilmen var ikke en dansk opfindelse. I 1906 havde amerikaneren James Stuart Blackton optaget sine tegninger blive tegnet på en tavle, med enkeltbilledoptagelse, således at tegningerne ser ud til at tegne sig selv. Filmen hed „Humorous Phases of Funny Faces“. Det var ikke helt rigtig tegnefilm, men det var dog en begyndelse. I Frankrig forsøgte flere tegnere at lave små film, men det var igen fra Amerika der opstod tegnefilm der i kvalitet og idérigdom forbløffede biografpublikummet. Det var tegneren Winsor McCay, der debuterede med en lille serie film om den „levende“ dinosaur Gertie i 1909, som blev en stor succes. Winsor McCay blev mest kendt for sin enestående og flotte tegneserie Lille Nemo som blev håndcoloreret og fremstod som første tegnefilm i farver. Men det var svært at finde ud af hemmeligheden bag de tegnede film, der skulle flere forsøg til, før den første danske tegnefilm var færdig.

Tegnefilm i Danmark

Havde det ikke været fordi Storm P. eller en eller anden person havde smidt Storm P.s tegnefilm væk fra 1906 havde det været en af verdens første. Men sådan skulle det alså ikke være.

Sven Brash var den første dansker i mediet. Sven Brash var kendt og meget velrenomeret som tegner og illustrator. Hans rene franske tegnestil var flot og elegant, men hans tegnefilm må dog ses som et eksperiment. Svend Brash film hed „Meningen er god nok“ og blev lavet i 1919. Det er en række forvandlingsbilleder, i stil med Blacktons film fra 1906.

I 1919 skabte Storm P. en lille kort tegnefilm med de tre små mænd, på basis af sin tegneserie. Den må derfor betragtes som det første rigtige danske tegnefilmforsøg. Tegneren Karl Wieghorst havde under første verdenskrig lavet en stor serie tegnefilm om krigs-taktik for den tyske generalstab. Så Wieghorst var allerede fortrolig med mediet. Storm og Wieghorst var således de første, der for alvor så mulighederne i at lave underholdningstegnefilm og popularisere bestemte figurer herhjemme.

Den første danske tegnefilm med lyd var Filmen Columbus og var tegnet Af Jørgen Myller og Henning Dahl Mikkelsen i 1934. Kort efter laver de en kort version af Fyrtøjet. Begge film er desværre gået tabt.

Indehaverne af støvsugerfabrikken Hr. Fisker og Hr. Nielsen, var begge glade for tegnefilm. Det betød at mange danske tegnere gennem årene fik lov at lave reklametegnefilm for deres produkter. Skibstrup lavede blandt andet en lille reklamefilm til Nilfisk, henvendt til landmænd. Den nye Nilfisk var faktisk så god at man kunne støvsuge køer med den... Filmen viser, hvorledes man kan støvsuge sin ko inden man fortsætter med at støvsuge hjemmet...

Rigtig animation på Disney-manér

I foråret 1933 kom Henning Dahl Mikkelsen til København, hvor han opsøgte animatoren Jørgen Myller, som han havde hørt om. Henning kom straks i lære som animator og flyttede kort efter fra et lille værelse ind i en lejlighed på Colbjørnsensgade i København.

Han kom til at arbejde som mellemtegner. Selv om målet var at lave rene underholdningstegnefilm, havde Jørgen Myller travlt med at lave reklametegnefilm. Det var den eneste måde de tegnefilminteresserede unge tegnere kunne få lov at lave tegnefilm på. En lille kort historie med en slutreklame for et stort firma, finansierede filmene.

Derfor er næsten alle de danske tegnefilm fra den tid reklamefilm for et eller andet produkt. Reklametegnefilmene var meget mere end blot reklamefilm, det var underholdning helt på linie med andre biografforfilm. Derfor havde de fleste film også titler og fortekster og varede i reglen fra 3-5 minutter. De lignede en rigtig lille film og blev også betragtet som sådan i biograferne.

Entusiasmen blomstrede, men indtægterne for disse små film var minimale. Det var entusiasmen og fascinationen af tegnefilm og det at lave dem, der drev værket, endda med en næsten u-udtømmelig idéstrøm som idémanden Anker Roepstorff leverede en stor del af. Selv om både Henning og Roepstorff var ansat hos Myller var lønnen ikke det store, men det var et privilegium bare at få lov til at lave det man ville og have det sjovt, i en tid hvor arbejdsløshed og smalhals var hverdag for mange danskere.

Læs mere om tegnefilm i bogen Mik - dansk tegnefilm historie. Med ca. 350 illustrationer
Første kendte tegnefilm tegnet af James Stuart Blackton i 1906. Samtidig tegnede Storm P. en dansk tegnefilm som desværre nu er gået tabt, om en blomst der springer ud.
Billede fra Lille Nemo af Winsor McCay som var første tegnefilm i farver fra 1911.
Columbus var første danske tegnefilm med lyd, og havde premiere i 1934.
Carmen blev påbegyndt i 1934 og var den første danske tegnefilm i farver.

.

VIGTIGT!

Mange af de gamle tegnefilm er idag bortkommet, måske ved du hvor de findes?

Derfor kan du skrive en mail til Ganske vist, hvis du har kendskab til hvor der ligger gamle filmruller.

På loftet eller i en gammel biograf...

Så de kan blive samlet og måske en dag købes på DVD...

En reklamefilm for Nilfisk tegnet af Mikkelsen
Fyrtøjet var en dansk tegnefilm fra 1934
Røveren Barberrossi turde ikke blive barberet, en reklame for barberblade.
To reklamefilm, den øverste er tegnet af Mikkelsen, og den nederste af Ingvar.
Mikkelsen blev mere berømt for Ferd'nand